دستورالعمل های تغذیه ای برای مبتلایان به صرع

بسیاری از افراد از تشنج رنج می برند، و اغلب، این تشنج ها ناشی از وضعیتی به نام صرع است. تشنج های ناشی از صرع می توانند تکرار شوند و/یا طولانی شوند و بسته به نوع و شدت تشنج، احساسات مختلفی ایجاد کنند. چهار نوع شایع تشنج صرع عبارتند از: جزئی، عمومی، جزئی پیچیده و بزرگ.

تشنج جزئی: تنها قسمت کوچکی از مغز تحت تأثیر تشنج های جزئی قرار می گیرد.

تشنج عمومی: قسمت بزرگتری از مغز تحت تأثیر تشنج عمومی قرار می گیرد که ممکن است باعث تغییر (اما نه از دست دادن) در هوشیاری شود.

تشنج جزئی پیچیده: بیهوشی می تواند با تشنج های جزئی پیچیده رخ دهد.

تشنج گراند مال: این تشنج‌های عمومی هستند که سیستم‌های حرکتی مغز را درگیر می‌کنند و اغلب منجر به بی‌هوشی می‌شوند. تشنج گراند مال با فاز کلونیک (حرکات آهسته و تند و سریع) و فاز تونیک (انقباضات شدید عضلات) تشخیص داده می شود.

سایر انواع خفیف‌تر تشنج شامل تشنج پتی مال است که به عنوان تشنج غیبت نیز شناخته می‌شود، زیرا اغلب به عنوان رویاپردازی رد می‌شود، مگر اینکه تشخیص دقیقی داده شود.

علائم صرع

علائم زیادی وجود دارد که افراد صرعی می توانند آنها را به عنوان تشنج های بعدی تشخیص دهند. تعدادی دارو برای درمان صرع وجود دارد، اما این داروها می توانند عوارض جانبی مضری ایجاد کنند. سایر درمان ها شامل تغییر رژیم غذایی و به عنوان آخرین راه حل، جراحی برای برداشتن بافت آسیب دیده مغز و کاشت یک محرک عصب واگ است، دستگاهی که سیگنال هایی را برای کمک به کنترل تشنج ارسال می کند.

علائم صرع عبارتند از:

– دوبینی

– متوجه بوها و/یا صداهای عجیب و غریب

– افتادن، انقباض یا حرکات تند

– غش کردن

– خیره شدن به فضا بدون اینکه از آن آگاه باشد

– از دست دادن کنترل عضلات

درمان صرع

این امکان وجود دارد که بسیاری از بیماران مبتلا به صرع مشکلات سلامتی مرتبط دیگری مانند تومور مغزی، سکته مغزی یا عفونت مغزی داشته باشند. اما بسیاری از بیماران صرعی هرگز نمی دانند که چرا صرع یا سایر اختلالات مرتبط با تشنج دارند. در واقع، بسیاری از پزشکان برای رد اختلالات دیگر ابتدا آزمایش می کنند، زیرا صرع می تواند سایر اختلالات را در مراحل اولیه خود تقلید کند. برای درمان صحیح صرع، باید به درستی تشخیص داده شود و با درمان، ممکن است تشنج کمتر شده و شدت آن کمتر شود.

رژیم کتوژنیک

رژیم کتوژنیک رژیمی است که بسیاری از پزشکان برای بیماران مبتلا به صرع توصیه می کنند. این یک رژیم غذایی پر چربی و کم کربوهیدرات است، زیرا این نوع رژیم به جای کربوهیدرات، چربی می سوزاند. دلیل این امر این است که وقتی بدن چربی ها را می سوزاند، کتون هایی تولید می کند که به سرکوب تشنج کمک می کند.

این رژیم معمولاً برای مدت دو سال توسط پزشکان تجویز می شود و در این زمان سایر مواد مغذی از جمله کربوهیدرات ها مجدداً وارد می شوند. از آنجایی که بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز ما از کربوهیدرات ها می آیند، مکمل های پروتئینی را می توان جایگزین کرد تا مواد مغذی مهمی را که برای بقا ضروری هستند، دریافت کنند. از آنجایی که این رژیم غذایی پرچرب است، رژیم کتوژنیک رژیمی است که باید قبل از استفاده به طور جدی در مورد آن فکر کرد و فقط باید تحت نظر پزشک استفاده شود.

سایر رژیم های بدون رژیم برای مبتلایان به صرع

بیماران صرعی باید مراقب باشند از محصولات حاوی آسپارتام خودداری کنند زیرا خطر تشنج را افزایش می دهد. همچنین باعث تشنج در افراد مبتلا به اختلال متابولیک به نام فنیل کتونوری می شود که اجازه نمی دهد فنیلانین، یک اسید آمینه ضروری، هضم شود و به درستی کار کند.

افراد مبتلا به صرع نیز باید از نظر آلرژی غذایی آزمایش شوند، که می تواند باعث تشنج شود. برخی از غذاهایی که باعث تشنج می شوند عبارتند از: لبنیات، مرکبات، گندم و برخی مواد افزودنی غذایی مانند اسید بنزوئیک و تارتازین. آگاهی از این آلرژی ها درمان آن ها را آسان تر می کند و خطر افزایش تشنج های صرع را کاهش می دهد.

مکمل های پروتئینی برای بیماران مبتلا به صرع

پروتئین یک درشت مغذی ضروری است که بدن برای بقا به آن متکی است. در رژیم های غذایی محدود، بیماران ممکن است میزان پروتئین مورد نیاز خود را دریافت نکنند. برای مبارزه با این، برخی از پزشکان پیشنهاد می‌کنند که مکمل‌های پروتئینی همراه با رژیم کتوژنیک استفاده شوند و پزشک می‌داند که کدام مکمل‌ها برای هر بیمار بر اساس سابقه پزشکی و آلرژی‌ها و حساسیت‌های غذایی احتمالی آن‌ها بهترین است. برخی از پروتئین‌ها، مانند آب پنیر، محصول جانبی فرآیند تولید پنیر، راحت‌تر از بقیه هضم می‌شوند. پروتئین های سویا و برنج اغلب برای افرادی که دارای حساسیت های غذایی یا عدم تحمل لاکتوز هستند توصیه می شود و تخم مرغ از دیرباز به عنوان منبع پروتئین استفاده می شود. بسیاری از مکمل های پروتئینی، از جمله پودرها و مایعات، از این پروتئین ها ساخته می شوند.

مطالعه موردی شامل یک بیمار صرع و مکمل های پروتئینی

وقتی شریل شروع به تشنج خفیف کرد، خیلی به آن فکر نکرد. سپس با بیشتر شدن و شدیدتر شدن تشنج ها، او شروع به نگرانی کرد و قرار ملاقات با پزشکش را گذاشت. پس از تعدادی آزمایش، تایید شد که شریل مبتلا به صرع است و کل زندگی او برای همیشه تغییر خواهد کرد.

پزشک شریل تعدادی تغییر در سبک زندگی و همچنین تغییرات زیادی در رژیم غذایی او توصیه کرد. او توصیه کرد که از رژیم کتوژنیک همراه با مکمل های پروتئینی استفاده کند. شریل مقداری پودر پروتئین خریداری کرد که می توانست به دستور العمل های مورد علاقه اش اضافه کند و شروع به استفاده منظم از آنها کرد، هم در بین وعده های غذایی به عنوان میان وعده و هم به عنوان جایگزین غذا.

به زودی، با ترکیبی از داروها و رژیم غذایی مناسب، شریل متوجه شد که تشنج هایش از نظر دفعات و شدت کاهش می یابد و زندگی او شروع به بازگشت به حالت عادی می کند. او دیگر نگران حملات تشنجی نبود که برنامه روزانه اش را مختل کند و متوجه شد که نه تنها سالم تر، بلکه شادتر نیز می شود. او به استفاده از مکمل‌ها ادامه می‌دهد و مشتاقانه منتظر روزی است که بتواند غذاهای دیگر حاوی کربوهیدرات را به رژیم غذایی خود اضافه کند.

رژیم آنلاین دکتر روشن ضمیر https://rdiet.ir/ رژیم کتوژنیک دکتر روشن ضمیر